Cum contribui

Consultanță
Situațiile neplăcute cu care se confruntă companiile pleacă de multe ori de la disfuncțiuni produse de oameni. Printre cauze, experiența insuficientă, aprecierea eronată a stării organizației, obiceiuri dăunătoare etc. 90% din succesul unui proiect de consultanță este identificarea corectă a cauzelor iar 10% implementarea cu succes a soluției. Un consultant bun este acela care ajunge la miezul problemei și ajută organizația să pargurgă corect pașii necesari schimbării.

Training
Problemele unei organizații nu provin din faptul că își pregătește oamenii iar aceștia pleacă ci că nu-i pregătește și rămân. Pentru ca un training să reușească, cel care îl susține trebuie să aibă capacitatea de a pune un diagnostic corect situației, precum și de a oferi o soluție potrivită. Acest lucru cere o experiență solidă, validată prin rezultate. Mai mult despre cum trebuie să fie un trainer, aici.

Prezentări cu impact
Psihologii folosesc sintagma de "moment Aha!" sau "experiență evrika!". Este acea stare a minții în care o situație încâlcită se descâlcește și apare o soluție, un răspuns util însoțite de o energie pozitivă. Un prezentator experimentat este un generator de momente Aha! în intervale scurte de timp, efect care mobilizează energii latente. O investiție mică dar cu impact mare.

Coaching
La unul din exercițiile pe care le propun clienților mei și care nu e complicat de rezolvat ca algoritm de lucru, 95% dintre ei nu reușesc să identifice obiectivele în primele minute. În multe sesiuni de coaching am întâlnit aceeași situație, dificultatea de a pune degetul pe butonul potrivit. Rolul unui coach nu este de a da sfaturi ci de a fi util în a identifica o problemă sistemică și de a fi ghid pentru găsirea și implementarea unei soluții.